Вход Търсене Чат

Хасковски цветноглав

Потребители отглеждащи породата:
Ако и Вие отглеждате тази порода, натиснете бутона "ОТГЛЕЖДАМ ПОРОДАТА".

-> Мнения и оценки (6)      ->Фото галерия          Сподели във Facebook

Снимка на гълъбХАСКОВСКИ ЦВЕТНОГЛАВ (КАРАБАШ)

СТАНДАРТ /приет 2008г. от СГБ/

И тази българска порода е част от “роднините”, а именно гълъбите с окраска “герданлия”, като: чирпанския, сливенския, шуменския, разградския, търговищкия и паламарския. Породата е създадена по времето на Османската империя, поради което всички термини използвани от гълъбарите са взаимствани от турски език. Най-популярното й название е “карабаш”, което означава “черноглав”. Гълъбите обаче се отглеждат във всички стандартни цветове, които също имат съответни имена на турски и считаме, че названието цветноглав е най-точно, тъй като обхваща цялата гама.
Породата се слави с отличните си акробатически умения във въздуха, като не малко гълъбари я смятат за водеща в това отношение сред българските гълъби.
Уникалното при породата е удивителната чистота и интензивност на цвета по цялото тяло, особено важно при жълтите и червените екземпляри. Това прави особено силно впечатление на специалистите.
Тяло - средно голямо, носено водоравно или леко изправено.
Глава - леко удължена, но заоблена. Отзад на врата има двустранна симетрична качулка, която не се отличава с големи розетки или грива и е на нормална височина.
Темето е леко сплескано и удължено, но без груби ръбове. Челото е съвсем леко издигнато.
Очи - при цветните перлови, не много големи, със светъл ирис. При белите маслинено черни.
Очни пръстени - светли, с нормална големина, гладки.
Клюн - среден, чисто бял при всички цветове, като при черните и сините на върха се допуска малко тъмно петно. Горната част на върха е леко извита надолу.
Врат - средно дълъг, дебел, почти вертикален, с лека лебедова извивка. Към гърдите и към гърба преминава плавно, без чупки.
Гърди - широки, силни и леко изпъкнали.
Крила - нормално дълги, широки. Носят се под опашката, но без да опират в земята.
Крака - къси, червени, без оперение, със светли нокти.
Опашка - нормално широка, почти права, средно дълга, състояща се от 14 пера.
Породата се отглежда във всички основни цветове: бял, черен, жълт, червен, син и опушено синьо, като едноцветни птици и такива с шарка.
Главното за птиците с шарка е широкият непрекъснат бял венец около врата. Освен него се търсят и бели пера в крилата и то без последните 3-5 броя махови, които задължително трябва да са цветни. Изискванията към интензивността на цвета са много строги, докато към шарката са по-смекчени.
Големи грешки: голяма ръбеста глава, перлови очи при белите, тъмни очи при цветните птици, различно оцветени очи, тъмен клюн, тънък и много дълъг клюн, крив клюн, червени или жълти очи или очни пръстени, слаба или неправилна качулка, тънък и дълъг врат, напрегнати, отворени крила, дълги крака, тясна опашка, разцепено перо в опашката, несиметрично нашарен гълъб.
Малки грешки: леки отклонения в шарката, крила над опашката.
Пръстен - 7 мм.


ОЩЕ ПО СТАНДАРТА НА ХАСКОВСКИЯ ЦВЕТНОГЛАВ КАРАБАШ

Хасковските карабаши са местна порода. Името им е турско - произлязло от цвета на перата. Гълъбите имат средно по големина тяло. Срещат се и по-едри птици и те са за предпочитане.
Главата е кръгла и красива.
Човката не е много дълга и бяла.
Очите са светли, с бели клепачи.
Ноктите на краката са също бели.
Оперението им е двуцветно-черно и бяло, жълто и бяло.
Тялото с изключение на гърдите е или черно, или жълто.
Перушината от горната страна на шията е бяла.
Гърдите са бели, ако по тях има цветни пера, това показва, че гълъбите не са чистопородни.
Крилете са черни, с изключение на 4-5 от най-дългите крайни летателни пера, които са бели. Срешат се и гълъби, на които черните пера на крилете са напръскани с бяло.
Опашката е черна. Тя не е много дълга, но е широка.
На главата има един качул, разположен почти там, където свършва цветният и започва белият цвят. Ето защо предната част на качула е цветна, а задната към гърба е бяла.
Гълъбите от породата има стегната стойка.
Летателната им способност не е много голяма, но те са "въртеливи".
Хасковските карабаши се срещат и в други цветове - кафяви (червени), жълти и др., но при тях разположението на цветовете по тялото е както при другите. Разпространени са най-много в Хасковски окръг, откъдето са пренесени в други райони на страната.




Последна новина

БАБХ констатира огнища на птичи грип в село Доборско, област Кърджали и в село Войводово, област Хасково
Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира огнище на Инфлуенца А (грип) в птицевъден обект за отглеждане на бройлери в село Войводово, област Хасково. В стопанството се отглеждат около 390 000 птици. С цел ограничаване на заболяв… [ още... ]

Гълъбовъди на път

 ново Исперих    София  
Здравейте! Търся превоз на 4-ри гълъба от гр. Исперих (или в близост до него) за гр. София. Транспортът ще бъде заплатен.

Обява на фокус

  • Пазарджишки бенкалии
  • ПТИЦИТЕ СА НА СНИМКИТЕ. ЧИСТА ПАЗАРДЖИШКА ЛИНИЯ. ПРОДАВАТ СЕ МЛАДИ ПТИЦИ И РАБОТЕЩИ ДВОЙКИ. ВАКСИНИРАНИ И ОБЕЗПАРАЗИТЕНИ…

 

Калкулатори

Дата на снасяне на яйцата:

Статистика Разгледай »