Айтос и Карнобат в спор за рядък вид гълъб

Айтос и Карнобат в спор за рядък вид гълъб - E-Burgas.com

normal_Picture_384~1

Малко са тези, които знаят, че Айтос има принос към българската орнитология. Създаден и селектиран в Айтос е един уникален вид гълъб, който носи името Айтоски рогат преметач, информират от пресцентъра на общиата.

Случило се е през 70-80 години на ХХ век. 7-8 са създателите му в Айтос, все хора запалени по отглеждането на гълъби. В опитите си да разнообразят видово своите ята, ентусиастите селектирали непознатия до този момент айтоски рогат преметач.

В последствие, този вид се разпространява в цялата Бургаска област. Днес, обаче, има запазени само около трийсетина двойки в Айтос, Карнобат и Русокастро, което прави Айтоският рогат преметач един от най-редките видове в България.

Гълъбът е интересен, има хубав вид с грациозна стойка, но не е намерил повече поклонници, поради слабото му познаване, твърдят айтоски познавачи. Описват го като много темпераментен гълъб, с криле, носени под опашката. Нарича се рогат, заради основният си белег - предният качул, който е във форма на рогче.

Това е и една много спорна порода, създадена според айтозлии в последните трийсетина години. По този въпрос те спорят с карнобатски селекционери, които пък твърдят, че е донесена от татарите по времето на Кримската война. Но както се знае,  споровете със съседния град не са само за гълъбите. НП остава на твърдата позиция, че гълъбът е айтоски и не случайно носи името на града ни

Коментари

Още от последните новини