Вход Търсене Чат

-> Мнения и оценки (0)      ->Фото галерия          Сподели във Facebook

Снимка на гълъбДРАКОНИ

Гълъбите от породата Дракон са получени при кръстосването на породите кариери и турмани (руска порода гълъби) още през VІІ век. Среща се в Белгия, Русия и Англия. Тялото на драконите е доста едро.
Най-характерното за тях е, че човката, която е по-къса от тази на Английските кариери е много дебела, груба и сивочерна. Ноздрите са големи и изпъкнали. Очите са нормални по големина, червени, с извънредно голям, изпъкнал груб и напластен със средни по големина гъбички клепач. Гъбичките пречат на гълъбите да виждат храната, поради което при храненето се използват специални хранилки, поставени малко по-високо от земята. Опашката е дълга и не много широка. Краката са средни по големина и със сивкавочервени нокти. Кацналият дракон държи крилете си над опашката.
Най-често се срещат драконите с черен цвят, но има и тъмносиви птици и много други цветове.
Летателната способност на драконите е много голяма. Разбира се, затова е необходима системна тренировка.
У нас се срещат предимно в Софийска, Ловешка, Русенска и Варненска област, но в последно време започна да се цени и отглежда по масово.


СТАНДАРТ

ГЛАВА:
Черепът трябва да е доста масивен и дълбок, оформящ главата по начин, за да бъде тя пропорционална на размера на птицата. В профил от горната си страна се издига постепенно, започвайки от основата на гъбичките, и оформящ нежна и непрекъсната крива до задната страна на главата, и намаляващ към врата без ъгли или скокове. Разстоянието от центъра на окото до задната част на черепа хоризонтално трябва да е 2,25 см. Изгледа на главата отгоре е с клиновидна форма и с широка основа, но също така пропорционален към дължината нa човката, добре изпълнен в долната си част, и лекo изпъкнал от око до око.
ЧОВКА:
И двете челюсти на човката са изключително здрави, дебели, набити, прави и с пропорционална широчина и плътност, добре прилепнали една към друга, равни и завършващи сравнително направо. Човката трябва да е разположена хоризонтално. Разстоянието измерено от върха й, до центъра на окото, трябва да е около 4,15 см, така че цялата дължина от върха на човката до задната страна на черепа да е 6,35 см. Долната челюст трябва да е колкото се може по-свободна.
НОЗДРИ:
С клиновидна форма, добре сложени върху човката, равномерно разпределени върху лявата и дясна й половина. Малко по-широки от самата човка, перпендикулярно по-високи отзад, стесняващи се напред към върха равномерно от двете страни. При младите птици по самите ноздри се забелязват дълги бразди насочени в посока към края на горната част на човката, които преливат незабележимо в структурата на гъбата. С възрастта ноздрите се уголемяват, като все още запазват своята клиновидна форма, и трябва да се развиват като компактна формация, прегъваща се на места, но с фина структура. Да бъдат широки, но пропорционални на размера на човката и цялата глава.
ОЧИ:
Широки и леко издадени. Цвета на очите може да бъде различен в зависимост от цвета на оперението на птицата.
ОКОЛООЧИЕ:
Сравнително малко, не много широко, но силно и пристегнато, състоящо се от три кръга. Най-вътрешния кръг трябва да е объл, а външният отзад, почти същия, но с доста по-тънък (мършав) вид. Не трябва да се простира над върха на скулите. При възрастните трите кръга трябва да са ясно различими, особено добре изразено при горната част на околоочието, а другите два кръга - на по-ниско ниво. Цвета на околоочието e в зависимост от цвета на оперението на птицата.
ВРАТ:
Със средна дебелина и дължина, с прилежащ напълно свободно в него хранопровод, и доста бързо разширяващ се от главата към тялото, с широка основа захващаща се добре към тялото.
ГЪРДИ:
Широки, плътни и силни, стегнати, гордо изправени.
ГРЪБ:
Широк от рамо до рамо, плосък от горе, държан почти хоризонтално, постепенно изтъняващ до самият си край към трътката и опашката.
КРИЛЕ:
Много силни, къси и едновременно с това широки, носени задължително неподвижно върху опашката. В раменете трябва да бъдат дебели, силни, мускулести и забележими, но не трябва да стоят извън тялото прекалено издадени, а плътно прилежащи към него.
ОПАШКА:
Продължаваща линията на гърба, държана без да докосва земята. Доста къса и пропорционална, съразмерна на размера на тяло на птицата, и простираща се на 1,58 см извън върха на края на крилете.
КРАКА:
Къси и добре прилежащи към гърба, със здрави мускулести бедра.
ДЪЛЖИНА НА ПТИЦАТА:
Измерва се от началото на човката до края на опашката. Да е 38,10 см, когато птицата е в изпънато положение.
СТОЙКА НА ТЯЛОТО:
Изправена и самоуверена.
ОБЩА ХАРАКТЕРИСТИКА:
Гълъб със среден размер на тялото, но не прекалено голям. С твърдо и добре прилегнало към тялото оперение. С бдителен и пъргав нрав, и наблюдателен поглед.
ЦВЯТ НА ОПЕРЕНИЕТО:
Цветът може да бъде различен: син, син с черни ленти, сив, сив с ленти, червен с ленти, жълт с ленти, жълт, червен, бял, черен, тигров или пъстър в комбинация от всички цветове.
ЗАБЕЛЕЖКА: При оценяване на птиците на изложби, всяко несъответствие от горе описаният стандарт се наказва с намаление на общият брой точки пропорционално на степента на дефекта.




Последна новина

В Мюнхен готвят забрана на "сватбените гълъби"
Членовете на градския съвет на Мюнхен призовават за забрана на развъждането на гълъби за сватби, тъй като използването им за тържества "причинява страдание на птиците“, съобщава германският вестник BILD. "Това е акт на жестокост към животните. Има… [ още... ]


Обява на фокус

 

Калкулатори

Дата на снасяне на яйцата:

Статистика Разгледай »