Вход Търсене Чат

Спортен пощенски

-> Мнения и оценки (15)      ->Фото галерия          Сподели във Facebook

Снимка на гълъбСПОРТЕН ПОЩЕНСКИ ГЪЛЪБ

Спортните или пощенски гълъби са много популярни и се използват най-вече за състезания. Пощенските гълъби са стройни с широки гърди, права човка и т.нар. "гъбички" или восковица по ноздрите.
Оперението е различно на цвят - сиво, бяло, червено, пръскано.
Отличават се от другите породи със специфични качества. Прелетяват стотици километри при средна скорост 60 – 80 км/ч. Пуснати от голямо разстояние, те се завръщат в своя гълъбарник, като го намират много лесно.

Също така пощенските гълъби са тясно специализирана порода за продължителното летене - на стотици километри, със силно развита мускулатура и отлична ориентация за връщане в гълъбарника.
От пощенските гълъби впоследствие са получили редица породи, които са наследили летателните им качества и способността им да се ориентират.
С развитието на радиосъобщителната и телевизионната техника използването на пощенския гълъб за кореспондентски цели е прекратено. Сега той се отглежда от гълъбовъдите изключително за спортни цели и по тази причина е получил широко популярното наименование “спортен” гълъб.

Спортните пощенски гълъби притежават невероятната способност да се ориентират в различни местности и да се завръщат към своето място, от където са отлетели, понякога те са завръщат от 500 км отдалеченост. Тази тяхна привързаност към родното място се явява просто изумителна и затова в конкуренцията при това явление се обръща особено внимание.

Много животни и птици имат способността да намират своето родно место даже и да са се отдалечили на сравнително голямо разстояние от него. Това качество може да се наблюдава и при всички видове домашни птици. Даже и рибите се придвижват обратно към реката, до своето место обитаване. Също така е установен факта, че котки и кучета, които се оказват на достатъчно голямо разстояние от дома, могат да намерят пътя към тези места, към които са привикнали да живеят.

При много видове домашни гълъби тази способността за ориентиране се е загубила, но при Спортните пощенски гълъби не само не е загубена, но с времето се е развивала все повече и повече. Тайната на този дар от природата до ден днешен е все още не разгадана. Затова съществуват много теории. Напълно вероятно е че на тази способност влияе магнитното поле на Земята.

Възможно е също така Спортните пощенски гълъби да се ориентират в зависимост от положението на слънцето. Не се знае точно дали тези параметри оказват влияние на способностите на гълъбите, но опитвайки се да обясни този факт се явява следния пример: скорците, които гнездят в къщички за птици, също се ориентират по местоположението на слънцето. Ако се предположи, че гълъбите имат вътрешен компас, вътрешен часовник и възприемат положението на слънцето, то така може да се потвърди теорията и факта, с каква лекота те намират своето родно место обитаване.

При гълъбите участващи на спортни състезания, се следят не само чувството им за ориентация, но също така и възможностите на самия организъм както и неговата издръжливост. Спортните пощенски гълъби се обучават в топлия период на годината, като полетните тренировки продължават четири месеца, започват от пролетта и завършват в края на летните месеци. Тренировките започват с кратки дистанции ( до 5 км.) от место обитаване им и се увеличават на все по-далечни разстояния.

По този начин се засилва чувството им за ориентация и се подобрява качеството на самия полет. Затова в средата на лятото, в края на всяка седмица, те вече преодоляват до стотина километра, като се завръщат до родните си места. Тези птици са добре сложени и с добра гръдна мускулатура. Теглото на Спортните пощенски гълъби е около 400-450 гр. От дивия Скален гълъб се отличават по сложната структура на главата, кратката линия, масивния клюн, който плавно преминава към главата, без да се прекъсва линията.

Ирисът на окото е като при Скалния гълъб, ярко-оранжев или в друг цвят , краката са малиново червени. Спортните гълъби имат разнообразна окраска: сив, като на сивия фон на окраската са разпръснати малки черни петънца, черен, червен, пурпурен, бял, но по-често се среща сив като цвета на дивия Скален гълъб. В основата на клюна са разположени ноздрите, при всички гълъби те са малки – носовицата е сива или тъмно-сива. Спортните гълъби имат кръгли очи, бели или сиви на цвят. При скалния гълъб ириса не е голям, тъмен на цвят.

При Спортният пощенски гълъб общата стойка на тялото е по-изправена от тази при скалния. В днешно време при подбора за развъждане се обръща повече внимание на летателните качества отколкото на външния вид на гълъба. Ако правилно са организирани тренировките, то летателните качества на Спортните гълъби се развиват и усъвършенстват.

Добре тренирани пощенски гълъби могат да развиват скорост до 60-70 км/час, най-добрите сред тях летят най-бързо. Височината на полета над земята при лошо време е около 100-150 м, в добро време до 300-350 м. На състезания тези гълъби могат да летят на разстояние от 500-600 км., а в отделни случаи и по надалеч. Те могат да се завръщат не само в неподвижно место обитаване, но също така и в подвижно, този факт е доказан при използване на тези гълъби по времето на Великата Отечествена война в Русия.

Пръстен: 8 мм.




Последна новина

Петицията за отмяна на забраната за организиране и провеждане на изложби за гълъби, пойни и декоративни птици събра огромна подкрепа още през първия ден
В петък, 19.04.2024 г., стартира инициативата за събиране на подписи в подкрепа на отмяната на забраната за организиране и провеждане на изложби и срещи за селекционен обмен на гълъби, пойни и декоративни птици. Още през съботния ден, подписите дости… [ още... ]

  ПОДПИШИ ПЕТИЦИЯТА

Гълъбовъди на път

 ново Исперих    София  
Здравейте! Търся превоз на 4-ри гълъба от гр. Исперих (или в близост до него) за гр. София. Транспортът ще бъде заплатен.

Обява на фокус

  • Огледални ролери
  • ПТИЦИТЕ СА НА СНИМКИТЕ. ПРОДАВАМ МЛАДИ И СТАРИ РАБОТЕЩИ ДВОЙКИ. МОЖЕ И ПО ОТДЕЛНО МЪЖКИ И ЖЕНСКИ. ЗА ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ Н…

 

Калкулатори

Дата на снасяне на яйцата:

Статистика Разгледай »