Вход Търсене Чат

Къдрав гълъб

-> Мнения и оценки (0)      ->Фото галерия          Сподели във Facebook

Снимка на гълъбКЪДРАВ ГЪЛЪБ (ЛЬОКНЕР)

СТАНДАРТ

Точкова система за оценка:
- Глава – 15 т.
- Цвят – 15 т.
- Тяло – 10 т.
- Къдраво оперение – 50 т.
- Оперение на краката – 10 т.
Общо: 100 точки

Размер и стойка:
Позата на птицата е почти хоризонтална и доста ниска. Тялото не е чак толкова едро колкото на повечето немски декоративни гълъби, при които крилата и опашката са с по-големи размери. Дължината на крилата и опашката трябва да бъдат пропорционални на размера на останалите части на тялото.
Глава:
С качул или без. При качулатите качулът е раковинообразен.
Гълъби с качул:
За правилното му състояние се дават максимален брой точки по следната скала:
- Клюн и ноздри (восковица) – 2 т.
- Очи – 3 т.
- Форма на главата - 2 т.
- Раковинообразен качул - 8 т.
Общ брой точки давани при оценка главата на птицата - 15 точки.
Самият качул трябва да има раковинообразна форма, разположен е отгоре на главата над тила, висок и прав, дебел, с непрекъснати плътни „перки” от перушина разположени симетрично от двете страни на главата – т. нар. розетки. Перата образуващи качула, трябва да стоят прави нагоре, а не да лежат на главата.
Гълъби без качул:
При липса на качул, при добро състояние на птицата, тя получава максимален брой точки, както следва:
- Клюн и ноздри (восковица) – 2 т.
- Очи – 3 т.
- Форма на главата - 10 т.
Общ брой точки давани при оценка главата на птицата - 15 точки.
Главата трябва да бъде голяма, но пропорционална на размера на тялото, с леко овална форма, със закръглено чело, с лека извивка при прехода от ноздрите на клюна към предната част на главата.
Очи:
Не са големи, разположени на една линия с човката. За предпочитане е ирисът на очите да бъде червен или оранжев при всички цветове. Птици с очи на бик, перлени (бисерни) очи, или с определен дефект, се дисквалифицират.
Клюн:
Дълъг и тънък, прав, извит надолу в края си, често горната част на клюна е малко по-дълга, отколкото долната част.
Човката е с тъмен цвят при птиците с червен и син цвят на оперението, с черен цвят – при птиците с черен цвят на оперението, рогов или светъл – при жълт и сребрист цвят на оперението, със светъл телесен цвят – при белите. Восковицата на клюна е тънка, малка, покрита с бяла прахообразна брашнеста маса при всички окраски.
Тяло:
Като цяло изящно, много добре оперено.
Врат:
Не много дълъг, стеснява се от раменете нагоре към главата. Гърлото е малко, но добре изразено.
Гърди:
Широки, плътни, дебели, не много изпъкнали.
Гръб:
Леко извит и наклонен надолу, широк в раменете.
Крака:
Къси, мускулести, силни, придаващи на птицата ниска приземна стойка.
Опашка:
Сравнително дълга, широка приблизително две пера, почти не се докосва до земята. Перата на опашката са широки, разположени не много плътно, всяко перо трябва да бъде като пухкаво, вълнисто или с гънки.
Криле:
Широки и силни, маховите пера са разположени върху края на опашката, не се пресичат, образувайки "V" образна форма на опашката. Всички махови пера трябва да бъдат вълнисти или с гънки. Крилата и опашката не трябва да бъдат много дълги.
Оперение на краката:
Краката са покрити с пера, гълъби с плътно оперение на краката и пръстите са за предпочитане, перата трябва да бъдат дълги около 5-7.5 см, плътни и със закръглена форма. Формата и структурата на перата трябва да бъде вълниста или с дипли, и да завършва с извивки - да бъде накъдрена.
Къдраво оперение:
Къдравото оперение е най-важният показател за тази порода. Оперението не трябва да бъде прекалено пухкаво или право, тъй като ще бъде невъзможно да се оформят къдриците. Къдриците трябва напълно да покриват щитовете (капаците) на крилете, да бъдат гъсти в основата си към раменете. Къдриците трябва да бъдат дълги, освен това голямо значение имат размера, формата и края на самата къдрица. Перото трябва да бъде дълго и дебело, завършвайки да оформя пълна къдрица с кръгъл пръстен накрая. Завитите пера също така трябва да присъстват и на оперението на краката, по бутовете, самите крака и пръстите.
Цветове:
Червен, жълт, син, сребрист, едноцветен бял, едноцветен черен.
Бял – цветът да бъде чисто бял, наситен, без жълтеникав оттенък.
Черен – черно със зеленикав металически блясък.
Червено-сив – цвят блестящ, ярко червен, огнено тухлен на тялото, малко по-светъл на корема, кръста и гърба. Главата, шията и щитовете на крилете са червени с малки количества бели перца. Лентите на крилете са добре очертани, тъмночервени на цвят. Маховите пера на крилете в горната част на повърхността, и в основата на самото перо имат леко бяла окраска.
Жълто-сив – цвят блестящ, ярко златист по цялата повърхност на тялото, леко светъл на корема, кръста и гърба. Главата, шията и щитовете на крилете трябва да бъдат жълти с частично бели перца. Лентите на крилете са добре оформени, с тъмно жълт цвят. Маховите и първите най-дълги пера на крилете в горната и долна повърхност на перото имат леко бял цвят.
Синьо-сив – шията е с по-тъмно син цвят, отколкото гърдите и щитовете на крилете. Шията също така има зелено металически блясък. Ивиците на крилете са от тъмносин до напълно черен цвят. Опашката е синя, с тъмно синя ивица в самия си край. Главата, шията и щитовете на крилете трябва да бъдат сини с частично бели перца. Маховите пера на крилете не трябва да имат бели участъци на перушината си. Всякакви червени пера или ръждивост на щита на крилете или ивиците не са желани.
Сребристо-сив – шията е с по-тъмно сребрист цвят, отколкото гърдите и щитовете на крилете. Шията притежава зелено-металически блясък. Лентите на крилете са в тъмно кафяв или сребърно-кафяв цвят. Опашката е сребриста с тъмно сребриста ивица. Перата на опашката имат ярко сребрист оттенък. Главата, шията и щитовете на крилете трябва да бъдат сребристи с частично бели или жълто-кафеви перца, което формира рисунък във вид на капки в бял или жълто-кафяв цвят. Маховите пера не трябва да имат участъци с бяло по самата перушина. Всякакви червени или ръждиви пера по щитовете на крилете или ивиците са нежелани.
Груби грешки водещи до дисквалификация:
- Болни, умърлушени птици;
- Всякакви физически дефекти;
- Незадоволително състояние на птиците;
- Всяка изкуствена промяна и подправяне във всякаква форма – неправилен или прекомерен триминг (подстригване).
Оценяване:
Птиците се оценяват в спокойно състояние, като се дават съответен брой точки за: къдраво оперение, оперение на краката, глава, качул при качулатите, цвят на оперението, тяло и стойка. Болни и птици с големи дефекти се дисквалифицират. Всяко малко отклонение от този стандарт се наказва с отнемане на брой точки пропорционално на степента на дефекта по горепосочената точкова система.




Последна новина

В Мюнхен готвят забрана на "сватбените гълъби"
Членовете на градския съвет на Мюнхен призовават за забрана на развъждането на гълъби за сватби, тъй като използването им за тържества "причинява страдание на птиците“, съобщава германският вестник BILD. "Това е акт на жестокост към животните. Има… [ още... ]


Обява на фокус

 

Калкулатори

Дата на снасяне на яйцата:

Статистика Разгледай »