Вход Търсене Чат

Историята на българското гълъбовъдство през годините събрана в две книги

Две книги описващи българското гълъбовъдство през годините подготвя за печат гълъбовъдът, международен съдия и председател на "Съюза на гълъбовъдите и природолюбителите в Република България". Разбира се, че става въпрос за големия гълъбовъд и преди всичко човек - Стоян Колев от град Шумен.

"Събрал съм голям архив от документи описващи организираното гълъбовъдство в България през годините от 1928 насам, когато именно е създадено първото сдружение на гълъбовъдите "Средецски гълъб" в град София, та до днешни дни.", сподели специално за Гълъбите.сом г-н Колев.

Първата книга, която ще се казва "Организираното гълъбовъдство в България" ще бъде основно документална, и ще се спонсорира от "Съюза на гълъбовъдите и природолюбителите". Тя ще включва важна информация от официални документи, протоколи от събрания, каталози от изложби и др. Всички те ще разкрият важни дати и събития от развитието на гълъбовъдство в страната, като например създаването на първите гълъбовъдни дружества "Мир" по областни градове, първата официално организирана изложба на гълъби проведена в град София през 1930 г., първите международни изложби на гълъби в България "ИНТЕРТАУ" състояли се през 1981 г. в град Русе и през 1988 г. в столицата София, и други подобни бележити дати и събития.

В книгата ще бъде обобщена и поместена най-интересната информация от създаването на "Съюза на гълъбовъдите и природолюбителите в Република България" до сега. Като се започне от първия опит за създаването му, направен през далечната 1961 година, когато в град Русе, на организираната от тогавашното русенско дружество изложба на гълъби, са били поканени председателите на съществуващите към момента най-големи и силно развити гълъбовъдни дружества в страната, а именно тези от Ловеч, Нова Загора, Стара Загора и Ямбол. Тогава е било проведено събрание с първи опит за обединение. След това през 1976 г. в град Шумен на т.нар. "Шуменско съвещание" се е направил пореден опит за създаване на съюз, тогава обаче ЦК на БКП не е разрешила създаването му, тъй като не е било спазено изискването в него да членуват минимум 30 отделни регионални дружества.

В тази първа книга ще бъде поместена и много ценна информация от над 30 каталога от изложби, множество записки и протоколи от събрания на различните дружества, интересни факти за ветераните и големите имена на българското гълъбовъдство, личностите, които стоят в основата на организираното гълъбовъдство през годините, имената които са били избирани на ръководни постове и пр.

Една от най-оспорваните теми сред гълъбовъдите и до днес, също ще намери място в книгата, като ще бъде описана фактологическата последователност на това, как са протекли споровете по имената и стандартите на българските породи гълъби, като се започне от първото деление на гълъбите на: питомни и диви, гладки и качулати, и се мине през събрания като това през 25 януари 1987 г. в град Варна, когато се е изяснявал типа на "Варненския гълъб" и се е спорило дали породата да бъде наречена на името на град Варна или на гр. Силистра, и се стигне до днешните признати над 31, от които вече утвърдени от Европейския съюз на гълъбовъдите 14 български породи гълъби.

Във втората книга, Стоян Колев възнамерява да направи опит за автобиография, като сподели с всички, своите спомени от детството свързани с гълъбите, приятелски случки, посещения и участия на изложби, своето мнение за развитието и бъдещето на гълъбовъдството в страната, своя опит в отглеждането и селекцията, в подготовката на гълъбите за участия на изложби, в борбата с болестите и много други актуални въпроси вълнуващи всеки истински гълъбовъд.

Автобиографията си, г-н Колев възнамерява да издаде в минимален тираж, със собствени средства и помощ от семейството си, и да раздаде на приятели и любители гълъбовъди. "Тези две книги не трябва и няма да се продават, те ще бъдат раздадени служебно на дружествата и организациите членуващи в Съюза, за да се запази историята на гълъбовъдството, и да се предаде на следващите поколения. Тя ще бъде раздадена на всички сътрудници и съратници на Съюза, приятели и любители гълъбовъди, на тези които ще продължат това, което ние започнахме в далечното минало!", заяви Стоян Колев в интервюто си за Гълъбите.сом.

Тези две книги ще разкажат как се е формирал гръбнака на организираното гълъбовъдство в България, и ще послужат като фундамент за бъдещото развитие. Те ще покажат на всички, че гълъбовъдство в България е имало, и ще има! "Пиша тези книги за младите. Иска ми се да загърбим ненужните спорове, и всички заедно да се радваме на нашите любимци и да си другаруваме, защото гълъбовъдството без другарство е нищо!", заяви на финала Стоян Колев.



Име / Мнение
  deathstars77  18.04.2012 г.

Ще се радвам МНОГО, АКО г-н Колев напише нещо и за из4езналите ВЕЧЕ БГ породи гълъби , защото се съмнявам някой друг да го направи . . . ЗДРАВЕ и УСПЕХИ на вси4ки колеги желая ! ! ! !
  deathstars77  18.04.2012 г.

Идеята е ПЕРФЕКТНА . . . Минимум ! ! ! !
  Ognyan Kubadinov  14.04.2012 г.

Да си жив и здрав г–н Колев, бг гълъбарите триабва да са доволни че в редовете ни има такива хора като те.
   banak  14.04.2012 г.

Явно интереса към тези книги ще е голям. Неможе ли чрез този сайт да си гизакупим чрез наложен платеж.
  Mickey  10.04.2012 г.

Някой знае ли от къде и за колко мога да си закупя книгата.
  pigeon  10.04.2012 г.

Господа гълъбари, от каде ще мога да закупя тези исключитвлно ценни книги, бих се радвал ако ми помогнете в намирането им.
  gan  10.04.2012 г.

Това е нещо страхотно и стоян колев е човека който може да опише и напише всякаква информация за гълъбите понеже е всеотдаен и с много голям опит сред гълобовъдите, пожелавам здраве. Успех в начинанието му.





Още новини свързани с гълъбарството

Последна новина

В Мюнхен готвят забрана на "сватбените гълъби"
Членовете на градския съвет на Мюнхен призовават за забрана на развъждането на гълъби за сватби, тъй като използването им за тържества "причинява страдание на птиците“, съобщава германският вестник BILD. "Това е акт на жестокост към животните. Има… [ още... ]


Обява на фокус

Продавам гълъби Джимпели мъжко и женско на м. и половина-едно люпило. На първата снимка са родителите с друго люпило. …

 

Калкулатори

Дата на снасяне на яйцата:

Статистика Разгледай »