Гимпел (Архантел) - Gimpel (Archangel)

Гимпел (Архантел) - Gimpel (Archangel)

  • от 29 Януари 2024г.
  • видяна 3269

Архангел (Gimpel)

Произход:
Вероятно Далмация / Илирия. С медно - черните крила (анг. Архангел) са в Англия, другите цветове се усъвършенствани  в Германия.

Общи впечатления:
Силен, но слаб и елегантен, оживена походка. Прилича на полски гълъб.

Белези на породата:

 

Глава: Леко извита, продълговата и тясна с доста плоско чело. Остра шапка или гладка. Острата шапка трябва да образува от задната част на вратът до върхът - гребен. Пера от двете страни на раменете се събират заедно в билото или ниша, която тече на задната част на вратът.


Очи: оранжев цвят, при белоглавите тъмни, при белите плочи с оранжев цвят от двете страни или тъмен.


Клюн: средно дълъг, светъл до тъмно - рогов цвят при черно крилите, телесен цвят при бяло крилите, тъмен - рогов цвят при синьо крилите.


Врат: по - скоро дълъг и относително тънък, добре закръглена шия.


Гърди: умерено широки, леко изпъкнали.


Гръб: леко наклонен.


Крила: умерено дълги, здраво затворени.


Опашка: затворена, образува леко наклонена линия с гърбът.


Крака: средно дълги, без оперение.


Оперение: добре развито, добре прилегнало. При всички цветове да се стреми към тънки клинове.

Груби грешки (общи):
Много слабо тяло, твърде широк (капак), много кривa или  много оперена  качулка (гребен). Много груби  грешки при цветните белези на бели махови пера, бели плочи и бели глави.

Цветове:
А) Меден Архангел
А.1 Чернокрили: глава, врат, корем, бедра, страни (хълбоци) - клин с меден цвят. Цветът е силно полиран до блясък като мед и по - огнен. Трябва да се простират равномерно на споменатите части и не трябва да са матови или гланцирано зелени, дори и коремът. Крилата (щит), гърба, и горната част на опашката покрити с черно - зелен цвят, маховите пера са черни, затворено състояние са като цветът на опашката.

Груби грешки: зелено гланцирани краища, жълти (бронзови) или с цвят на черна мед, синьо-червен цвят на корема, цвят на утаена мед, черни крака, виолетово или стоманено лакирани подгъви, липсващ лак на оперението на гърба, много наситено пурпурен цвят на гърба, неръждаемо (червено) покриващо оперение (при женските гълъби е неръждаемо/червено/ с линии под гърба,без груби грешки). Синя опашка, сив или син гръб, черно или сиво оцветен клин.

 

А.2 Белокрили: потъмняващ меден цвят към черните крила. Медният цвят не е много интензивен при тези видове. Гърбът, горната част на опашката, крилата и опашката са с чист цвят слонова кост, с или без линии и ковани (наситени). Линиите са тънки, непрекъснати и в интензивно червено-кафяв цвят. При линиите и кованите контурните и маховите пера и долната част на перата на опашката трябва да са снабдени според цвета на цветни пера (огледално), който се разпознава само при разперено състояние на крилата от опашката. Вдлъбнатите не се нуждаят от специален огледален знак, но наличието му също не е белег.

Груби грешки: зелен гланц по главите и зелено гърло, червено - кафяв и зелен меден цвят до гърдите, бели бедра, сив гръб (при женските гълъби не е толково груба грешка гърба да е  малко сив). Не цели и не остри кунтурни линии, не чисти цветове.

 

А.3 Синьокрили: глава, врат, гърди, корем, плешка, слабини, клин както при чернокрилите. Крила, гръб, опашка и покривка на опашката са чисто сини. Без или с черни линии и ковани: линиите са тесни, непрекъснати и интензивни. Оковаването е раномерно черно и интензивно. Върховете на крилата стават черни с тъмни линии.  Допуска се леко облачен цвят на щитовете при женските гълъби.

Груби грешки: зелен корем и клин, твърде зелено гърло, тъмна глава, бял гръб, твърде синя плешка, син клин, липсващи линии на опашката. Прекъснати линии при вдлъбнатите животни, неравномерно наковаване.

Белези: меденочерни крила и меденосини крила са с от 6 до 10 махови пера двустранно (бели пера), допуска се разлика до две бели пера. Цветът е както при А.1 и А.2. Меденочерни и меденосини крила с бели пера и с бяло теме. Разграничаването на бялото теме от правия ъгъл на клюна през окото до върха на шапчицата. Знаците по перата както при бялоперистите, цветовете са както при А.1 и А.2. За основният свят не са поставени изисквания. Меденочерни и меденосини крила с бели пера с бяла глава. Разграничаване на бялата глава е около 1 см под клюна с крива линия до върха на шапчицата. Знаците по перата както при бялоперистите,цветовете са както при А.1 и А.3. За основният свят не са поставени изисквания.

 

Б) Златна червенушка:
Б.1 Чернокрили:  глава, врат, гърди, корем, плешка, слабини , клин са златисти (наситено  златно жълто със светъл гланц. Цветът трябва да е равномерен по споменатите части на тялото, простиращ се, да не е матов, зелен или червен глланц и не на корема, на щитовете на крилата, гърба и горната покривка на опашката са дълбоко черни с бръмбарово зелен лак. При женските се толерира ръжда между насрещните линии и под гърба. При разперана или свита опашката цветът е черен.

Груби грешки: набрашнено с червен или зелен блясък златисто. Зелен или опушен със сажди цвят на врата, виолетов или стоманено син ръб на лака, липсващ лак на гърба и покривката. Твърде много пурпур върху гърба и покривката, ръжда (златиста) върху покривалото. Синя опашка, сив или син гръб, черен или сив клин.

 

Б.2 Белокрили: златисти цветове както при чернокрилите, но по-тъмни, в никакъв случай по-светли. Гръб и край на опашката, опашка и крила с чист цвят на слонова кост, с или без ленти. При женските се толерира сивеещия се гръб. Лентите са тънки и непрекъснати, от същия цват на врата, корема и т.н. При линиите и кованите контурните и маховите пера и долната част на перата на опашката трябва да са снабдени според цвета на цветни пера (огледално), който се разпознава само при разперено състояние на крилата от опашката. Вдлъбнатите не се нуждаят от специален огледален знак, но наличието му също не е белег.

Груби грешки: твърде много червен или зелен гланц , бели петна по ушите, брашняно златисто, сива глава, бели плешки, сив гръб или клин. Прекъснати и не остри линии, не чисти цветове на щитовете.

 

Б.3 Синьокрили: златни цветове както при чернокрилите. Гръб, опашка и покривка на крилата са чисто сини с лек жълт оттенък. Колкото по-наситено синьо, толкова по-добре. С или без линии - бели, черни или наковани. Линиите са тесни, непрекъснати и интензивни, наковаването равномеро и интензивно. Върховете на крилата са тъмно простиращи се, черни с тъмна линия. Леко облачен цвят на щитовете на крилата е за толериране при женските. Лентите са бели с тъмен кант, тъмен размах и  лента на опашката. Светло сини по възможност без кант на лентите, светъл размах и лента на опашката.

Груби грешки: със сажди , брашнян зелен или твърде червен златист цвят. Зелен врат, бял гръб, синя плешка, син клин, липсваща лента на опашката, сива глава , нечисти цветове на щитовете на крилата. Сиви вместо сини цветове.При светло сините тъмен кант на лентите, светъл размах и лента на опашката.
Белези: златисто-чернокрилите  и златисто-синьокриле с 6 до 10 махови пера (бели) цветове както при (А респективно Б)

Златисто - чернокрилите  с бели махови крила и бяло теме. Разграничението на  бялото теме от правия ъгъл на клюна през окото до върха на шапчицата. Белезите на крилата както при белокрилите. Цветът както А и Б.За основният цвят няма изисквания.
Златисто-чернокрилите  с бели махови крила с бяла глава. Разграничаване на бялата глава е около 1 см под клюна с крива линия до върха на шапчицата. Знаците по перата както при бялоперистите,цветовете са както при А и Б. За основният свят не са поставени изисквания.


Оценяване:
Общо впечатение: мед / злато, другите цветове на оперението, заостреност на качулката, цвят на очите, цвят на клюна.


Големина на пръстена: 7

Насоки за оценяване:
От първостепенно значение е равномерната гланцирана мед, респективно златист цвят до клина. Дали е по-тъмен или по светъл не е от  значение. Колкото по-широк е канта на гланца, толкова по ценно е животното. За по-високо оженяване , трябва частите от тялото , които бият на очи да са безгрешни. Голяма оценка дава бръмбаровият кант на лака, намиращ се на гърна и на покривката. Леко  отклонение в цвета на клюна не влияе чак толково много върху оценката.

 

Официално описание по образец на Асоциация на немските развъдници на породисти птици. (BDRG - "Федерацията на германските породи домашни птици.").

Допълнение 2011 година.

Отговорни за съдържанието: Комитет по развъждане и одобрение (Комисия по стандарта на Асоциацията на немските развъдници на породисти птици).

 

Превод: Д. Димитров, главен администратор на http://pigeons.bg

Други стандарти

Виж стандарти
Български породи гълъби - Въведение

Първият съвременен опит, да се опишат българските породи гълъби, прави през ...

Николаевски гълъб (Украински)

Първото официално сведение за Николаевските гълъби е работа на професора по ...

Английска мевка

Европейски Стандарт Произход Много стара английска раса, според Уилб ...

Африканска (Едноцветна) мевка

Европейски Стандарт   Произход Северна Африка. В окончателния ...

Последно добавени снимки

Виж всички галерии